Металокерамични корони и мостове

Металокерамиката е един от най-разпространените видове неподвижно протезиране.

За изработката на корони и мостове от металокерамика се използват основно два вида материал – метал и керамика. Вътрешната част на коронката се състои от метал или метална сплав – злато, благородни, хром-никелови, хром-кобалтови сплави и други. Върху металното „кепе” се нанасят слоеве керамика, която придава на цялата конструкция естетичност и голяма прилика с естествените зъби. След това изделието се пече в пещ, в резултат на което керамиката придобива здравина и издръжливост, като в същото време се свързва по-добре с металната основа. Изработената коронка точно съответства на параметрите на зъба, което осигурява от една страна много добра естетика, а от друга – удобство и функционалност. Добре изработените „изкуствени” зъби от металокерамика не се отличават от общата зъбна редица и изглеждат съвършено естествено.

Като един от най-широко разпространените способи за естетично протезиране, металокерамиката притежава редица преимущества.

Естетичност Изборът на подходящ цвят към зъбния оттенък на пациента е важна стъпка към постигането на естетика. Добре изработената корона не би трябвало да се отличава от съседните зъби нито по форма, нито по цвят. Единствено това, че металната основа на короната не пропуска светлината, прави този вид протезиране не особено подходящо за възстановяване на предни зъби, които са в съседство с естествени зъби. Въпреки това, разликата в такива случаи обикновено е почти незабележима за неспециалист.

Устойчивост и здравина - Благодарение на своята устойчивост на външни сили, създаващи вътрешно напрежение, металокерамиката издържа на голям натиск, без да се образуват пукнатини, цепнатини и вътрешни повреждания, а също така не се изтрива. Срокът на употреба на една такава коронка, при спазване на добра устна хигиена, може да достигне повече от 10-12 години.

Биологична съвместимост с тъканите – Правилно изработената, качествена и добре поставена корона идеално плътно приляга към зъба и така предотвратява неговото разрушаване под въздействието на достатъчно агресивната среда в устната кухина, както и не предизвиква никакви изменения във венците. Кръвотечение, изменение на цвета на венеца или неговия контур е признак за неправилно поставяне, а не е свойство на коронката.

Хигиеничност – короната е устойчива на зловредното влияние на бактерии и микроорганизми, дори повече от естествените здрави зъби. Металокерамиката възпрепятства образуването на налепи и зъбен камък върху коронката. Зъбните налепи не влияят на цвета и той не се променя с времето /дори класическите оцветители като чай, кафе, червено вино, тютюнопушене не оказват въздействие/.

С няколко думи, правилно изработени, качествени и добре поставени металокерамични корони са добро решение от всяка гледна точка: оптимално съотношение цена-качество-дълготрайност, както и отличен естетичен външен вид, почти неотличим от естествените зъби.